Projecten die mee willen dingen naar de Bronzen Havik dienen opgeleverd te zijn tussen grofweg 1 januari van het jaar van de vorige editie en 1 januari van het dan lopende jaar. Groot of klein, woningbouw of kantoor, school of bedrijfspand, brug of tunnel, transformatie of herbestemming: alles kan. Ook projecten op het vlak van landschapsarchitectuur, stedenbouw en interieur zijn welkom. Net als relevant ontwerpend onderzoek en visievorming met een (bewezen) impact op de praktijk en het denken over ruimtelijke opgaven in Groningen.
De projecten moeten binnen de provinciegrens van Groningen liggen en/of betrekking hebben op dit gebied. Voor projecten die binnen de grenzen van de gemeente Groningen vallen, geldt een speciaal regime. Zo zijn overduidelijke stedelijke opgaven uitgesloten van deelname van de Bronzen Havik: grofweg het gebied van de ‘oude’ gemeente Groningen van voor de fusie met Ten Boer en Haren. Daarmee onderscheidt de provinciale architectuurprijs zich ook van de Groninger Architectuurprijs. De Bronzen Havik richt zich op de dorpen, kleinere steden in de provincie en het landschap, niet op de stad.
In principe staat het iedereen vrij om projecten in te dienen. Het maakt niet uit of je zelf als ontwerper, opdrachtgever, bouwer of adviseur betrokken bent. Daarnaast scouten de initiatiefnemers van de Bronzen Havik ook zelf. Zo proberen we iedere aflevering een zo compleet mogelijk overzicht te geven van ‘de nieuwe oogst’.
Vanaf het moment van de lancering worden de inzendingen gedeeld op de site van de Bronzen Havik. In principe komen alle aangedragen projecten online. Wel houden de initiatiefnemers het recht om projecten niet mee te nemen. Zo moeten alle bouwwerken in ieder geval door kunnen gaan voor architectuur, stedenbouw of landschap met een grote of kleine a, s of l.
Belangrijk is ook dat ieder project dat gerealiseerd is, ook gerealiseerd dient te zijn binnen de kaders van de verstrekte omgevingsvergunning. Verder dient sprake te zijn van de volwaardige betrokkenheid van een ontwerper die ingeschreven staat in het Nederlands architectenregister of een buitenlands equivalent daarvan. Uitzonderingen zijn mogelijk. Daarover beslissen de initiatiefnemers van de Bronzen Havik.
Wanneer je een project indient en kans wil maken op de juryprijzen, voorzie ons dan meteen van de juiste informatie: van een leesbare projectomschrijving tot een aantal hoogwaardige foto’s en tekeningen. Op basis hiervan zal de vakjury de genomineerden bepalen. We ontvangen graag de volgende zaken:
Een overzicht van de meest relevante projectgegevens:
Projectnaam
Ontwerper
Opdrachtgever
Aannemer/ bouwer
Andere betrokkenen
Naam fotograaf
Tenminste 5 foto’s in hoge resolutie, zowel binnen- als buitenkant (.jpg) met naam betrokken fotograaf.
Plattegronden, doorsneden en aanzichten in één pdf.
Een projecttekst van ca. 500 – 800 woorden in Microsoft Word, Pages of OpenOffice Writer en in ieder geval voorzien van de volgende inhoud:
Relatie met context, zowel historisch als huidig.
Schrijf niet alleen over het gebouwde resultaat. Wij zijn vooral ook geïnteresseerd in het proces erachter en de ambities die ten grondslag liggen aan het project of plan. Wij vieren juist het resultaat van de samenwerking.
Duidelijk laten zien hoe in dit project opgaven integraal en in samenhang worden opgepakt. Denk aan opgaven als woningbouw, klimaat, versterking, erfgoed, water, biodiversiteit, energietransitie en landbouw.
Ook ontwerpend onderzoek met positieve impact op beleid en uitvoering valt onder de scope van de prijs. Ook deze onderzoeken kan je indienen.
In 2024 vindt de eerste editie van de Bronzen Havik plaats. Omdat wij vinden dat die al veel eerder had moeten plaatsvinden, kunnen betrokken partijen met terugwerkende kracht hun projecten inzenden. Projecten die tot 5 jaar geleden zijn opgeleverd mogen meedoen. Dus projecten die zijn opgeleverd tussen grofweg 1 januari 2019 en 1 januari 2024 kunnen worden ingezonden voor de Bronzen Havik 2024.
Tot 1 november 2024 konden projecten worden ingezonden.