Stemmen
We respecteren je privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het registreren van je stem.
projectdocumentatie
IKC De Kronkelaar
Het integraal kindcentrum de Kronkelaar is een nieuw, aardbevingsbestendig gebouw met buitenruimte voor de Christelijke en Openbare school en kinderopvang.
Het IKC ligt op voormalig instellingsterrein Groot Bronswijk in Wagenborgen. Een prachtig park aan de rand van het dorp met een rijke geschiedenis. Op de plek van het voormalig theepaviljoen hebben we een school ontworpen met een expressief dak. Het IKC is een eigentijdse vertaling van een parkpaviljoen, een licht geconstrueerd en vrijstaand gebouw. Het gebouw is alzijdig vormgegeven en heeft een grote mate van openheid waardoor er een sterke relatie met de buitenruimte ontstaat. Deze directe relatie tussen binnen- en buitenruimte wordt versterkt door het uitkragende dakvlak waardoor in het verlengde van de groepslokalen een buitenlokaal/veranda ontstaat. De visie van Onix en de opdrachtgever sloten naadloos op elkaar aan. Gezamenlijk is een gebouw ontworpen met subtiele overgangen tussen binnen en buiten.
Hoofdopzet
De plattegrond van het gebouw kent een symmetrische opzet. Daardoor is er synergie tussen de stalen aardbevingsbestendige hoofddraagconstructie, de grote mate van flexibiliteit en een fraaie verschijningsvorm. Er kan worden geanticipeerd op de zachte krimp in het dorp Wagenborgen. In de detaillering van de gevel-, wand-, plafond- en vloerafwerkingen is rekening gehouden met het voorkomen van mogelijke schuurvormingen. Er is veel gewerkt met dilataties (plaatmateriaal, latten) en er wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van gemetselde oppervlakten en tegelwerken. Stukwerk komt niet voor.
De koppen zijn zo ontworpen dat hier in de toekomst een nieuwe entree gemaakt kan worden als bijvoorbeeld 1 of 2 lokalen een andere functie krijgen. De lokalen zijn of oost of west georiënteerd. Hierdoor hebben alle lokalen een gelijkwaardige ruimte- en gebruikskwaliteit. Dit bevordert de mate van flexibiliteit. Elke groep/gebruiker kan overal worden geplaatst. De flexibiliteit en functionaliteit van het gebouw worden ook sterk vergroot doordat het volledige programma op de begane grond wordt gerealiseerd.
Natuurlijke principes
De vormgeving van het dak is uitgestrekt en autonoom. Tegelijkertijd sluit het aan op het gewenste dorpse karakter. De kapvorm draagt bij aan een groter ruimtevolume (conform frisse scholen klasse A). Dit levert een positieve bijdrage aan het binnenklimaat met een gezonder gebouw als doel. Dit wordt versterkt door de goede mogelijkheden om natuurlijk te ventileren en daglicht binnen te halen via het dak. Door de aanwezigheid van een veranda heeft niet alleen elk lokaal een eigen overdekte buitenruimte, maar het daglicht valt rondom diffuus naar binnen, gelijkwaardig aan het licht in een op het noorden georiënteerd lokaal. Lichthinder wordt voorkomen.
Het kindcentrum is centraal op de kavel gepositioneerd met een duidelijke hoofdentree aan de voorzijde, centraal in de plattegrond van het gebouw. De centrale hal/ hoofdentree presenteert zich daarmee als een serre aan het plein. Het is niet alleen een ontmoetingsplek voor het IKC zelf, maar ook voor de wijk, Groot Bronswijk en Wagenborgen. Op het plein voor het gebouw ontstaat een terras in de zon met zicht op Groot Bronswijk en het open Groningse landschap aan de zuidgrens van het park.
Samenwerking
Op initiatief van Onix is de buitenruimte samen met LAOS landschapsarchitecten ontworpen (tot en met DO). Dit leverde interessante sessies op waar ook de opdrachtgever een belangrijke rol speelde. Zowel de gemeente als de school durfde het aan om voor een schoolplein zonder hekken te gaan. Het moest een plek worden voor iedereen. Maar hoe ontwerp je dat? En hoe organiseer je dat? En wie betaalt wat? Er is voor gekozen om een wandelpad rondom de school te leggen. Dit pad is door iedereen te gebruiken en tegelijkertijd ook een visuele grens voor de kinderen: het gebied tot aan het pad hoort bij de school, daar mag je spelen. De buitenruimte past bij de oorspronkelijke opzet (Engelse landschapspark). De bakstenen plint van het IKC is overgenomen van de lage muren rondom het Bronswijkterrein en de hoofdvilla bij de toegangsweg. Het witte zwevende dak reageert ook op de witte accenten van dit gebouw.
Samen met HKB-stedenbouwkundigen, specialisten van de gemeente en omwonenden is uitvoerig gekeken naar de grotere opzet van het geheel: wat worden de routes? Hoe gaan we om met verkeersveiligheid? Wat wordt de exacte positie van het gebouw?
Arjen van der kooi (schoolleider) aan het woord:
“Ik ben super blij met het gebouw. We krijgen elke dag complimenten. Het is fantastisch voor iedereen om hier te mogen werken en leren. De flexibiliteit van het gebouw; we kunnen hier met ons onderwijs alle kanten op. We hebben mooie klaslokalen, schuifpuien die open en dicht kunnen, leerpleinen, stilteruimtes en een fantastische buitenruimte waar we direct vanuit de groepsruimtes gebruik van kunnen maken. […] We zien echt dat het gebouw verschil maakt. De concentratie van de kinderen is enorm toegenomen.
Beeld: Gerard van Beek