Stemmen
We respecteren je privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het registreren van je stem.
Sponsland:
reis door het landschap van de toekomst
Het Groninger landschap is een bijzonder landschap: rijk en oud. Het veranderende klimaat zorgt hier voor grote opgaven. Hoog tijd voor actie. Maar hoe ontwerp je voor een veranderend klimaat? En welke oplossingen passen in dit eeuwenoude landschap? Acht landschapsarchitecten uit binnen- en buitenland gingen voor ontwerpmanifestatie Sponsland de uitdaging aan.
ONTWERPEN VOOR EEN VERANDEREND KLIMAAT
De zomers worden droger en heter, de winters natter. Het zeewater stijgt, het grondwater daalt en de aarde beeft. Vrijwel nergens in Nederland komt de klimaatopgave zo geconcentreerd samen als in Groningen. Binnen pakweg vijftig kilometer vind je hier bovendien nagenoeg het hele Nederlandse reliëf- en bodempalet: van de hoge zandgronden van de Hondsrug en de veenbodems van het Hunzedal tot de lage zeekleigebieden langs het Reitdiep en de hoge jonge zeeklei van het Hogeland. Dit maakt Groningen tot een ideale proeftuin voor klimaatadaptatie en systeemverandering.
Sponsland zoomt in op een uitsnede van het Groninger landschap. Op de lijn van de Hondsrug tot aan Schiermonnikoog komen we acht ontwerplocaties tegen: vier in de stad en vier in het landelijk gebied. Geselecteerd door Yttje Feddes (Feddes/Olthof) en Peter Veenstra (LOLA) schetsten vier Nederlandse en vier internationale ontwerpbureaus een toekomstbeeld voor Groningen anno 2120. De betrokken ontwerpers zijn Agence Ter, Bureau B+B stedebouw en landschapsarchitectuur, Flux landscape architecture, LIST, LAMA landscape architects, MORE landscape i.s.m. VE-R, Tredje Natur, West 8 urban design & landscape architecture. De bureaus hebben hun plannen voorzien van concrete stappen waarvan de eerste morgen al gezet kunnen worden. Het levert een perspectief op dat niet alleen de technische klimaatproblemen oplost maar ook de schoonheid van Stad en Ommeland versterkt.
De plannen van Sponsland hebben een betekenis die veel groter is dan Groningen. Alle opgedane kennis is in dit boek vertaald naar algemeen geldende principes voor klimaatadaptief ontwerp. Op deze manier wil Sponsland iedereen inspireren die zich binnen en buiten Nederland bezighoudt met klimaatadaptatie. Zo zetten we koers naar een duurzaam gebruik van de aarde
OP REIS DOOR EEN TOEKOMSTIG GRONINGEN
De resultaten van de onwerpmanifestatie vind je in het fraaie boek Sponsland: reis door het landschap van de toekomst. Je ziet ze ook in de online tentoonstelling Sponsland: a Journey into Future Landscapes. Deze neemt je mee op reis door een toekomstig Groningen en toont een landschap waarin natuur en cultuur in balans zijn. Groener, rijker en (nog) aantrekkelijker. Van 14 september tot en met 7 december 2021 stonden delen van de tentoonstelling op verschillende plekken in Groningen, waaronder op de Grote Markt.
Beeld: Janna Bathoorn