Stemmen

We respecteren je privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het registreren van je stem.

Ontwerp
Lautenbag Architectuur
Locatie
Schildwolde
Opdracht
Familie Folkersma
Bouw
Siebenga Bouw, Installatiebedrijf Pot Slochteren
Jaar
2022
Download
projectdocumentatie

Villa Schildwolde

De Villa ligt in Schildwolde. Schildwolde ligt in de gemeente Midden Groningen, midden in het aardbevingsgebied. Dit betekent dat er extra aandacht is besteed aan de constructie van de woning. In de woning is dat door de grote ruimtelijkheid niet zichtbaar. 

Schildwolde is een van de lintdorpen die is ontstaan op een hogere zandrug. Het dorp stamt uit de 13e eeuw. In Schildwolde bepaalt de Hoofdweg de structuur. Deze werd in 1457 aangelegd in opdracht van de stad Groningen.

De Jeldingaheerd ligt aan een dwarslint van de Schildwolderdijk. In 2003 is een plan gemaakt voor de uitbreiding van het aantal woningen tussen Dannemeerweg, Schildwolderdijk en Meenteweg. Het plan wordt met name bepaald door de overgangen en wisselwerking tussen landschapselementen met laanstructuren en diverse woonmilieus in relatie tot bestaand gebied, agrarisch gebruik en groene, meer natuurlijke dooradering met waterlopen.

Voor de 5 nieuwe vrije kavels, waar deze 1 van is, werden meer architectonische woningontwerpen gevraagd, die elkaar en het totale ruimtelijke beeld ondersteunen. 4 van de 5 woningen staan met de nokrichting loodrecht op de straat. Tussen de woningen zijn doorzichten naar de achterliggende boskavel, waardoor het groen vanaf de straat nog goed ervaren wordt.  De woningen hebben een diepe voortuin en een grote achtertuin. De achtertuinen sluiten aan op het boskavel waartussen een sloot ligt. Aan de bosrand is bij de meeste woningen een schuur gerealiseerd. De schuren beslaan maximaal de helft van het kavelbreedte, waardoor er vanuit de tuinen ook goed zicht is op het groen. Deze villa heeft een schuur met veranda, een fijne verblijfplaats, waar de natuurlijke plek goed ervaren kan worden.  

Ambitie, traject en resultaat

Vanwege de complexiteit in de processen met betrekking tot bouwen in het aardbevingsgebied in Groningen, hadden de opdrachtgevers een adviseur in de hand genomen die hen bijstond totdat het contract met de aannemer was getekend. Met hem hadden zij al een planning, budget en Programma van Eisen gemaakt. Lautenbag Archtitectuur heeft, naast het ontwerp, het vergunningentraject begeleid, de aanbesteding gedaan en de uitvoering begeleid.

De ambitie van de opdrachtgevers was om een moderne maar bescheiden woning te realiseren die goed in het straatbeeld past en een Groningse inslag heeft. Daarnaast vonden de opdrachtgevers het belangrijk dat er verrassende details werden toegepast én dat de woning 0 op de meter zou worden. Eén van de opdrachtgevers is installateur en heeft de installatie dan ook zelf gerealiseerd. In het interieur waren de belangrijkste wensen een ruime entree, een slaap en badruimte op de begane grond, veel glas en lichtinval en een goed uitzicht op met name de achtertuin.  

In het bestemmingsplan waren grenzen gesteld voor de goot- en bouwhoogte; 3 en 10 meter. De afstand tot de perceelgrenzen moest minimaal 3 meter zijn en en de maximale breedte van 10 meter. Het programma van de opdrachtgevers sloot hier prima op aan en het eerste schetsontwerp was dan ook meteen een schot in de roos. Dit ontwerp is vergund en verder uitgewerkt en gebouwd. 

De woning is qua oppervlak en volume vergelijkbaar met de 3 woningen aan de rechterzijde. De woning aan de linkerzijde wijkt af en laten we buiten beschouwing. Deze is later gerealiseerd. Een verschil met de 3 woningen is dat de nokrichting van de uitbouw evenwijdig is aan het hoofdvolume. Voor de lange zijgevels hebben we een karakteristieke rood oranje baksteen gekozen, passend bij de buurhuizen. De kopse gevels zijn bekleed met zwart hout en omrand met een aluminium kader. De woning heeft een moderner uiterlijk dan de andere woningen, maar de detaillering is echter meer ingetogen, waardoor de woning niet erg op de voorgrond treedt.

Door de bescheiden uitstraling verrast de grote ruimtelijkheid en het licht dat van verschillende zijden de woning binnen valt des te meer. Bij binnenkomst is de bijzondere eiken trap met glazen balustrade in de hoge entree een fraaie blikvanger. De drie vides met daklichten er boven zorgen voor een zee aan licht in de entree, keuken én de woonkamer. De natte ruimtes zijn omsloten in het midden van de woning. De open plattegrond zorgt voor een naadloze overgang tussen de verschillende woonruimtes waardoor een gevoel van vrijheid ontstaat. De grote glazen puien, waardoor de begane grond en verdieping thermisch van elkaar zijn gescheiden, en vides verbinden de ruimtes met elkaar en zorgen voor mooie zichtlijnen.

De grote schuifpui in de keuken zorgt voor veel licht en maximaal uitzicht op de tuin. Boven de schuifpui in de zuidgevel is over de gehele breedte van de pui een zonwering ingebouwd in de houten gevelbekleding. De iets hoger geplaatste grote ramen in de woonkamer zorgen voor naast veel licht en uitzicht ook voor voldoende privacy.

Om de woning energie-0 te maken, wilden de betrokkenen naast een (grond)warmtepomp, zonwering en zonnepanelen ook balansventilatie toepassen. Voor dit ventilatiesysteem moesten er een groot aantal buizen in de verdiepingsvloer weggewerkt worden, wat in combinatie met de 3 grote vides een behoorlijke uitdaging opleverde!

Beeld: Marc do Fotograaf