Stemmen
We respecteren je privacy. Je e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het registreren van je stem.
projectdocumentatie
Buurtschap De Gast
Buurtschap De Gast in Zuidhorn is een particulier wooninitiatief met bijzondere maatschappelijke betekenis: een ecologisch opgezet woonbuurtje van betaalbare meergeneratiewoningen met veel collectieve voorzieningen. Initiatiefnemers Toos Zeelenberg en Koos Roorda hebben met de realisatie van het buurtschap laten zien dat je met eigen projectontwikkeling je idealen kunt verwezenlijken en van waarde kunt zijn voor je gemeenschap.
Wie als particulier zelf wil ontwikkelen moet doorgaans over een lange adem beschikken. Er zijn vaak lastige hobbels te nemen die menig initiatief doen vastlopen. Het slagen van dit project werd aanzienlijk geholpen door gezamenlijk enthousiasme van de initiatiefnemers en de diverse bij de ontwikkeling betrokken partijen. Robert Kuiper en Jeannette Voorn van Rizoem zorgden voor betrokken, hands-on procesbegeleiding en vanuit de gemeente Westerkwartier adviseerde Gerben Kleiman over de stedenbouwkundige inpassing. Samen met de via een selectie aangetrokken architect De Unie Architecten en later bouwbedrijf Kooi kwam een hechte samenwerking op gang die uiteindelijk resulteerde in de realisatie van de droom.
Vriendelijk naar de omgeving
Opzet en ontwerp van het buurtje passen tot in detail bij de wensen van de initiatiefnemers. De woningen liggen rondom een collectief groen hof en worden op hun beurt omzoomd door een groen verbindingsgebied. De woningen hebben geen achterkanten: keuken en woonkamer kijken uit op het groene hof en naar de omgeving toe maken de woningen contact met een aantrekkelijke gevel en veranda.
Gemeenschap in verbinding met het dorp
Het buurtje voegt door zijn opzet een unieke typologie toe aan Zuidhorn. De stedenbouwkundige opzet en inpassing zorgen ervoor dat het buurtje zich niet afsluit van de omgeving, maar juist verbinding maakt. Naar het collectieve hofje toe maken de woningen met hun hoogte een omarmend gebaar; naar de omgeving toe zijn de woningen lager, met een vriendelijke uitstraling. Vanuit de omgeving heb je van alle kanten doorzicht op aantrekkelijk groen en de mooie houten gevels en kappen, terwijl de privacy van de bewoners gewaarborgd blijft. De groene omzoming is toegankelijk voor wandelaars; subtiele overgangen en de omarmende opzet van de huizen maken zonder hekken duidelijk dat het hofje collectief privéterrein is.
Duurzame manier van leven
Het groene binnenhof herbergt collectieve moestuinen, kas en speelplekken. In een schuurgebouw zijn een grote diversiteit aan gedeelde voorzieningen ondergebracht. Hierdoor kunnen de woningen relatief klein zijn. Daarmee wordt gemeenschappelijk leven, bewegen en buitenleven gestimuleerd voor jong en oud. En hiermee wordt tevens extra gewaarborgd dat de betaalbare woningen benut worden door mensen die dezelfde waarden delen.
De woningen zijn gasloos en energieneutraal. Dit is bereikt met bouwkundige middelen, zoals compacte bouw, goede isolatie, slimme oriëntatie en dakoverstekken die zonlicht in ze zomer weren en in de winter juist toelaten.
Met de realisatie van het buurtschap is een tussengebied in Zuidhorn veranderd in een bijzondere, aantrekkelijke plek met meerwaarde voor heel het dorp!
Beeld: Onbekend