10.12.24
Winnaars eerste editie Bronzen Havik!
Enne Jans Heerd en Maarhuizen wint de Bronzen Havik 2024, dé nieuwe provinciale prijs voor goed Gronings opdrachtgeverschap en ontwerp.
Dinsdag 10 december zijn Op Maarhuizen de prijzen voor de eerste editie van de Bronzen Havik uitgereikt. Zowel de vakjury als de publieksjury gaf de Bronzen Havik aan de Enne Jans Heerd en Maarhuizen. De prijzen werden door gedeputeerde Bram Schmaal - provincie Groningen overhandigd aan de winnende projecten.
PRIJSWINNAARS VAKJURY
De vakjury werd samengesteld door de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit en bestond uit Jef Mühren, directeur bij MOOI Noord-Holland, Jessica Hammerlund Bergmann, stadsbouwmeester Enschede, Klaske Havik, hoogleraar Methoden van Analyse en Verbeelding aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, Catherine Visser, architect en mede-oprichter van DaF Architecten, Mendel Robbers, creatief directeur bij Schipper Bosch, Marc Nolden, zelfstandig landschapsarchitect en Wijnand Galema, architectuurhistoricus. Enno Zuidema. regiobouwmeester bij NCG, was de juryvoorzitter zonder stemrecht.
1ste prijs: Enne Jans Heerd en Maarhuizen
Samen wezen de juryleden uit de negen eerder genomineerde projecten Enne Jans Heerd & Maarhuizen als winnaar aan. Onix en LAOS landscape urbanism maakten het ontwerp in opdracht van Stichting Enne Jans Heerd en Staatsbosheer, met Bouwgroep Dijkstra Draisma als bouwers.
2de prijs: Dorpshuis Houtstek
De tweede prijs ging naar het Dorpshuis Houtstek uitgevoerd door Onix, in opdracht van Stichting Multifunctioneel Centrum Houtstek. Vriesbouw tekende voor de bouw.
3de prijs: Schoolkerk
De derde prijs was voor de Schoolkerk in Garmerwolde ontworpen door MX13, 212 Fahrenheit en Interne Zaken Groningen in opdracht van Stichting Oude Groninger Kerken en Museum Catharijneconvent. Het is uitgevoerd door Boerbouw.
EERVOLLE VERMELDING
De vakjury heeft speciale aandacht gegeven aan twee ontwerp verkenningen: Sponsland en Gebiedsbiografie Eemsdelta. Ze benadrukt hiermee het belang van ontwerpend onderzoek op landschappelijke schaal naar de gezamenlijke geschiedenis en toekomst. Op die manier roept ze opdrachtgevers en ontwerpers op om gebruik te maken van hun observatie- en verbeeldingskracht.
WINAARS PUBLIEKSJURY
Zes enthousiaste Groningers bepaalden de winnaars van de publieksprijs. De publieksjury bestond uit: Trijntje Diepenbroek, Jona de Graaf, Kiet Winter, Jan ten Brummelhuis, Fleur Woudstra en Nicolette Bartelink.
1ste prijs: Enne Jans Heerd en Maarhuizen
Beide jury’s gaven de eerste prijs aan de Enne Jans Heerd & Maarhuizen.
2de prijs: Schoolkerk
De tweede prijs gaf de publieksjury aan de derde plaats van de vakjury: de Schoolkerk in Garmerwolde.
3de prijs: Dorpshuis Houtstek
De derde prijs was voor de tweede plaats van de vakjury: Dorpshuis Houtstek.
WINAAR ONLINE VERKIEZING
Online konden mensen een maand lang stemmen op hun favoriete project. Het project dat de meeste stemmen kreeg was de Schoolkerk in Garmerwolde.
Over de Bronzen Havik
De komende jaren staat de provincie Groningen voor flinke opgaven. Woningbouw, klimaat, versterking, erfgoed, water, biodiversiteit, energietransitie en landbouw: ze vragen volop aandacht. De samenhang is veelal groot. Bovendien hebben al die opgaven een stevige impact op ons landschap en onze leefomgeving.
Om een goede omgang met al die opgaven te stimuleren, roepen we een prijs in het leven. Die is gericht op wat we wel ‘ruimtelijke kwaliteit’ noemen. Maar let op: het gaat niet alleen om het gebouwde resultaat, maar ook om het proces daarachter en de ambitie die aan de uitvoering ten grondslag lag en het opdrachtgeverschap dat dit alles bij elkaar brengt.
De Bronzen Havik is een prijs die het vakgebied van de architectuur overstijgt. Met deze nieuwe provinciale architectuurprijs zetten we de Groninger leefomgeving in de etalage. De prijs moedigt opdrachtgevers aan om projecten integraal en in samenhang op te pakken, waarbij een inspirerende samenwerking tussen belanghebbenden tot meerwaarde leidt.
De Bronzen Havik is een initiatief van Provincie Groningen, Nationaal Coördinator Groningen (NCG), Stichting Platform GRAS en Stichting Libau.
Beeld: diversen.